INDEX

De verrassing is groot wanneer in juni 2006 de Gazet Van Antwerpen meldt dat de Paterskerk zal worden omgevormd tot luxehotel door IBO in opdracht van Martin’s Hotels, bekend van vergelijkbare projecten in onder meer Leuven en Brugge. Ook zullen de delen van het klooster die geen koper konden vinden, in dit project betrokken worden.

10 september 2006 – Kerk en klooster

“De Minderbroederkerk wordt ingericht als een luxe-hotel met 4+sterren. Het gebouw wordt voorzien van 6 tussenvloeren waar er 84 hotelkamers en suites zullen gecreëerd worden. Om een functioneel gebouw te bekomen worden er 2 liften en 3 traphallen voorzien en in het middenschip van de kerk zullen er vides gemaakt worden.

Het hotel-project heeft een oppervlakte van +/- 4500m². In de kelderverdieping van het aangrenzende project is er parking voorzien, voorbehouden voor het hotel."

Voor de omvorming tot hotel wil men naar verluid het oorspronkelijke gebouw zoveel mogelijk respecteren. Zo zullen bijvoorbeeld de biechtstoelen en de preekstoel in de kamers geïntegreerd worden.
De opzet van het hotel is vrij uniek. Er zijn nog wel andere plaatsen waar een kerk geïntegreerd is in een hotel, maar dat de kamers zich daadwerkelijk in de kerk bevinden is een zeldzaamheid.
Het kerkhotel zou in 2008 zijn deuren openen.

Vanuit IBO weerklinkt de belofte dat er vanuit het hotel geen toegang zal zijn tot het binnenplein. Maar deze en andere beloftes zullen hard moeten worden gemaakt in objectieve en bindende afspraken voor de drie betrokken partijen. Het is een veelbelovend project, maar wat het effect is op de rest van het Patershof en de omliggende straten zal in de toekomst uitwijzen.


^ top